Meget går i den rigtige retning på FGU-skolerne, men alle mål er endnu ikke nået. Det er den overordnede status på den nye uddannelse, der siden 2019 har været det primære tilbud til unge, der ikke er klar til at begynde på en ungdomsuddannelse eller få et job efter grundskolen.
En ny evaluering fra EVA viser, at 71 procent af de elever, der gennemfører deres FGU-forløb, går på en ungdomsuddannelse (46 %) eller er i beskæftigelse (25 %) fire måneder efter, at de har taget afsked med FGU.
Men evalueringen viser også, at en del falder fra igen. Et år efter fuldført FGU-forløb er andelen af tidligere FGU-elever, der går på en ungdomsuddannelse, faldet fra 46 til 31 procent. Andelen i beskæftigelse er steget fra 25 til 33 procent i samme periode, hvilket formentlig hænger sammen med, at nogle af de frafaldne elever begynder i job i stedet.
”Det er positivt, at der er mange FGU-elever, som begynder på en ungdomsuddannelse i umiddelbar forlængelse af, at de har fuldført deres FGU-forløb, men der er en udfordring med fastholdelse, som både handler om, hvordan de tidligere FGU-elever oplever opstarten på deres nye ungdomsuddannelse og hvilke personlige, sociale og faglige forudsætninger, de unge har med sig i forhold til den konkrete uddannelse,” siger Kristian Quistgaard Steensen, der er seniorkonsulent hos EVA og har været projektleder for evalueringen.
Han påpeger samtidig, at resultaterne skal ses i lyset af, at det er en stor reform, man kun er fire år inde i.
”Målet er at hjælpe en gruppe af unge, hvor hovedparten af forskellige årsager har slået sig på at gå i skole tidligere i livet. I det lys er FGU generelt godt på vej, og eleverne giver i høj grad udtryk for at de trives og udvikler sig, mens de går der,” uddyber Kristian Quistgaard Steensen.