Danske lærere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne oplever overordnet deres undervisningsmiljø som lige så positivt eller mere positivt som lærere i andre lande. Til gengæld ligger Danmark bagefter andre lande, når det handler om at have en evaluerings- og feedbackkultur som basis for skoleudvikling.
Det viser TALIS 2013, som EVA har gennemført for Undervisningsministeriet.
Hovedresultaterne
I TALIS 2013 indgår 34 lande, inklusive Danmark, og undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer til henholdsvis lærere og ledere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
TALIS 2013 har følgende 12 hovedresultater:
- Danske lærere samarbejder i mindre grad om at sikre fælles standarder for evaluering og bedømmelse af elevers faglige udvikling og drøfter sjældnere konkrete elevers læring end lærere i de fleste sammenligningslande.
- Evaluering af elever er kendetegnet ved at være mere uformel i forhold til i særligt de asiatiske lande.
- Omkring en fjerdedel af grundskole- og ungdomsuddannelseslærerne har ikke modtaget feedback på baggrund af de feedbackmetoder, der er blevet spurgt ind til i TALIS.
- Lidt under halvdelen af grundskolelærerne og tre fjerdedele af ungdomsuddannelseslærerne får ikke feedback på baggrund af testresultater.
- Mange lærere mener ikke, at den feedback, de modtager, er baseret på en grundig vurdering af deres undervisning, eller at skolelederen har effektive metoder til at evaluere, hvordan lærerne underviser.
- Knap hver tredje lærer mener ikke, at lærerevaluering og feedback har væsentlig indflydelse på undervisningen.
- Lærere får oftest feedback fra andre lærere og lidt sjældnere fra skoleledelsen.
- De danske grundskole- og ungdomsuddannelsesledere angiver i mindre grad end lederne i flere sammenligningslande, at de anvender elevernes faglige resultater og evalueringsresultater i udviklingen af strategier og mål for skolen.
- Det er meget forskelligt, hvor ofte danske grundskole- og ungdomsuddannelsesledere bliver evalueret og/eller modtager feedback. Omkring en tredjedel af grundskolelederne og en fjerdedel af ungdomsskolelederne bliver evalueret og/eller modtager feedback mindre end en gang om året.
- Lærere og ledere på både grundskoler og ungdomsuddannelser er generelt tilfredse med deres arbejde og deres egen indsats på skolen.
- Danske grundskolelærere oplever i mindre grad end de lande, som EVA har sammenlignet med, at der er problemer med støj i undervisningen.
- Der er generelt en høj grad af samarbejde blandt danske lærere – særligt på grundskoler og erhvervsuddannelser. Samarbejdet er kendetegnet ved koordinerings- og udvekslingsopgaver, fx via teammøder og samarbejde om undervisningen.