”Nogle elever elsker, når klokken ringer, og de får en pause fra voksenstyring. Men ikke alle elever kommer ud fra time og kan forholde sig til alle de 120 børn, der pludselig er i skolegården på én gang,” forklarer Nathalie Böttcher.
Både børn fra almindelige klasser og fra specialklasserne har glæde af at være i mindre fællesskaber i frikvarteret, hvor en voksen sætter en aktivitet i gang. Rammerne for frikvarteret betyder færre konflikter og fællesskaber på tværs af klasser, årgange og specialklasser. Derfor besluttede skolen i år at gentage succesen i pausen klokken ti.
”Harmoniske frikvarterer betyder gladere elever, der ikke tager konflikter fra frikvarteret med ind i timen, og derfor kan koncentrere sig om undervisningen fra timens start. Derfor styrker pædagogernes arbejde i frikvarteret både trivsel og læring,” siger Nathalie Böttcher.
Ideer til forbedring af elevernes læringsmuligheder opstår på klassekonferencer
Tiltag som pædagogernes aktiviteter i frikvartererne opstår ikke ud af ingenting. To gange årligt holder Østre Skole derfor klassekonferencer, der udmønter sig i konkrete ideer som at forbedre en gruppe elevers læsefærdigheder, ændre den sproglige omgangstone i en klasse eller styrke trivsel i frikvartererne.
Herudfra udarbejder de enkelte teams mål for deres elevgruppe. På Østre Skole mødes både indskolingens, mellemtrinets og udskolingens årgangsteams fx halvanden time hver uge for at planlægge og evaluere undervisning og trivsel. Ledelsen har investeret i pædagogers og læreres kompetencer og givet dem fleksible rammer til samarbejdet. Kompetencerne har Østre Skole styrket ved efteruddannelse. For pædagogernes vedkommende har det både drejet sig om kompetenceudvikling i kurser som ”Professionsfaglighed ind i skolen” og mere redskabsbaserede kurser som ”Fri for mobberi”.
”For at kunne løse de fælles opgaver kræver det i hvert fald tre ting: Det skal være praktisk muligt at mødes, kollegaerne i teamet er nødt til at kende hinanden fagligt, og den enkelte skal føle sig kompetent og kunne byde ind med sin egen faglighed. For os har det krævet økonomisk prioritering af rammer og efteruddannelse,” siger Nathalie Böttcher.