Det er velkendt, at uddannelse er en god investering for såvel den enkelte som for væksten i samfundet. Det er dog i mindre grad belyst, hvilken betydning uddannelse har for forskellige gruppers risiko for at modtage offentlig forsørgelse. Det råder en ny rapport fra EVA bod på.
I rapporten undersøges sammenhængen mellem højest fuldførte uddannelse og tid på offentlig forsørgelse. Og tallene taler deres tydelige sprog: Personer, der gennemfører en videregående uddannelse modtager i gennemsnit offentlig forsørgelse i markant kortere perioder end lignende personer uden en videregående uddannelse.
Personer, der havde gennemført en kort videregående uddannelse modtog i gennemsnit offentlig forsørgelse i 8 procent af perioden fra 2007-2015, mens en sammenlignelig gruppe med gymnasial uddannelse i gennemsnit modtog offentlig forsørgelse i 17,2 procent af perioden. Analysen tyder dermed på, at personer, som gennemfører en kort videregående uddannelse, i gennemsnit mindsker den periode, hvori de modtager offentlig forsørgelse med 9,2 procentpoint sammenlignet med, hvis de i stedet kun havde en gymnasial uddannelse.
Tilsvarende mindsker personer, der har gennemført en lang videregående uddannelse, perioden, de modtager offentlig forsørgelse, med 12,0 procentpoint sammenlignet med, hvis de havde en gymnasial uddannelse som højest fuldførte uddannelse.