Stadig udfordringer for uddannelser til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver

05-07-2023
Artikel Videregående uddannelse Dagtilbud for børn Grundskole

Søgetallene til landets videregående uddannelser er netop offentliggjort, og de viser blandt andet, at der er en fortsat faldende søgning til uddannelserne til pædagog og socialrådgiver, mens søgningen til sygeplejerske- og læreruddannelserne er steget svagt sammenlignet med sidste år.

Den samlede søgning til de videregående uddannelser er steget med 5 % i forhold til sidste år, hvilket betyder, at andelen af ansøgere, som har søgt de fire største professionsbacheloruddannelser er mindre i år end sidste år. Eneste undtagelse er uddannelsen til sygeplejerske, der med en stigning på 7 % følger den generelle udvikling i optaget.  

Sammenligner man med 2019, der er det seneste år, som ikke var påvirket af udsving i forbindelse med corona, er det dog søgningen til sygeplejerskeuddannelsen, der med et fald på 28 %, er faldet mest. I perioden siden 2019 har 26 % færre søgt pædagoguddannelsen og 24 % færre socialrådgiveruddannelsen, mens søgningen til læreruddannelsen er faldet med 11 %.

Unge fravælger uddannelser på grund af bekymringer for løn og arbejdsvilkår

Tidligere i år offentliggjorde EVA en stor undersøgelse af, hvad der får unge til at vælge og fravælge uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver. Det betyder, at vi har viden om, hvad der kan gøre uddannelserne mere attraktive for de unge.

I undersøgelsen pegede en stor del af de unge, der overvejede, men fravalgte en af de fire uddannelser, at forestillinger om for dårlige arbejdsvilkår og for lav løn var udslagsgivende for, at de endte med at vælge en anden uddannelse.

”Det er tydeligt, at forestillinger om løn og arbejdsvilkår skræmmer en del unge væk fra de fire uddannelser, selvom de egentlig er interesserede i faget. Det understreger behovet for at adressere de unges bekymringer om arbejdsvilkår og løn, som man politisk må forholde sig til,” siger direktør Christina Barfoed-Høj, EVA.

Det er særligt udbredt blandt dem, der overvejer sygeplejerskeuddannelsen, hvor 73 % peger på, at bekymringer for arbejdsvilkår var afgørende for deres fravalg. For pædagoguddannelsen var det 53 %, for læreruddannelsen 43 % og for socialrådgiveruddannelsen 31 %.

Ny læreruddannelse kan have betydning

Den mest udbredte årsag til at ansøgerne vælger en anden uddannelse er dog, at der var andre uddannelser, de vurderede var mere spændende. Det peger omkring 2 ud af 3 på som den udløsende faktor. Der er dog også en gruppe af studerende som fravælger uddannelserne fordi de er bekymrede for det faglige niveau, hvilket særligt gælder for unge, der er interesserede i lærer- og pædagoguddannelsen.

”Søgningen til læreruddannelsen er stabiliseret, og det kan hænge sammen med, at man politisk er blevet enig om en reform af læreruddannelsen, som blandt andet medfører flere timer, mere feedback og mere øvelse. Det kan man lade sig inspirere af, når man i efteråret skal se på en ny pædagoguddannelse,” siger Christina Barfoed-Høj.

Lille stigning i samlet søgning

På tværs af alle uddannelser er antallet af ansøgninger steget med 5 procent siden sidste år, men den samlede mængde af ansøgningerne er dog stadig lavt sammenlignet med de sidste 10 år.

”Det er godt, at det samlede ansøgertal er steget, men det er fortsat et lavt niveau. Det kan hænge sammen med at vi har små ungdomsårgange, at der fortsat er gode jobmuligheder for unge i sabbatår med højkonjunktur, og at hurtigstartbonussen er afskaffet. Det kan alt sammen medvirke til, at en større gruppe venter med uddannelse,” siger Christina Barfoed-Høj.

Potentiale for flere til it- og ingeniøruddannelser

Dagens søgetal afslørede en samlet stigning i søgningen til it- og ingeniøruddannelserne på 14 og 15 %.

Tidligere i dag har EVA udgivet en ny undersøgelse af, hvad der får unge til at vælge og fravælge it- og ingeniøruddannelser. I den undersøgelse er hovedresultatet, at gode beskæftigelsesmuligheder og udsigt til høj løn, får unge til at vælge disse uddannelser, men en forestilling om høje faglige krav til matematik og kodning får mange af dem, der har overvejet uddannelserne til at vælge dem fra.

”Vi får i den grad også brug for flere ingeniører og it-uddannede til at sikre den grønne omstilling og den fortsatte digitalisering, så det er positivt, at flere har søgt den vej. Men vores nye undersøgelse viser også, at potentialet er endnu større, hvis vi får styrket flere unges tro på egne matematikevner. For vi kan se, at mange, der har interessen for de uddannelser, umiddelbart også det rette faglige niveau,” siger Christina Barfoed-Høj.

Fakta om pædagoguddannelsen

Pædagoguddannelsen er Danmarks største uddannelse med 23 udbudssteder og et årligt optag på omkring 5.000 studerende.

I 2018 blev mere end hver tredje pædagogstuderende optaget med et gennemsnit under 5.

Ud af de pædagogstuderende, som påbegyndte deres uddannelse i 2017, faldt 9,7 % fra pædagoguddannelsen i løbet af det første studieår.

Relateret indhold

En del af:

Søgning og optag

Bjarke Tarpgaard Hartkopf
Områdechef
Videregående uddannelse