Begrebet at lære at lære anvendes i stigende grad i både dansk og international sammenhæng. OECD fremhæver at lære at lære som en afgørende kompetence i et samfund, hvis udvikling nødvendiggør, at vi lærer nyt for at kunne bidrage på arbejdsmarkedet og i civilsamfundet, deltage i demokratiske processer og leve et meningsfuldt liv. Derved kobler OECD begrebet til behovet for livslang læring i et foranderligt samfund.
Et omdiskuteret begreb
At lære at lære er et fænomen, som uddannelsessystemet må forholde sig til, men det er samtidig et omdiskuteret begreb. Der er hverken enighed om, hvordan begrebet skal forstås, eller hvordan uddannelsesinstitutioner kan arbejde med det. Definitioner af at lære at lære hænger tæt sammen med, hvordan vi grundlæggende forstår læring. Forståelser af, hvad det vil sige at lære at lære, trækker således tråde helt tilbage til grundlæggende teorier om uddannelse og pædagogik.
I et nyt magasin med titlen ’At lære at lære’, interviewes seks uddannelsesforskere om, hvordan de forstår begrebet at lære at lære. Hvad vil det sige, er det relevant at have fokus på, og hvordan kan man i skole- og uddannelsessystemet arbejde med at lære børn, unge og voksne at lære?
De seks forskere, vi har interviewet, er:
- Jens Rasmussen. Professor på Center for Grundskoleforskning på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på Aarhus Universitet.
- Lene Tanggaard. Rektor på Designskolen i Kolding og professor i pædagogisk psykologi ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.
- Kjeld Fredens. Adjungeret professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.
- Lars Geer Hammershøj. Lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på Aarhus Universitet.
- Thomas Illum Hansen. Forskningschef på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Anvendt Forskning i Pædagogik og Samfund.
- Louise Klinge. Selvstændig skoleforsker og –konsulent, cand.mag. og ph.d. i dansk og filosofi fra Københavns Universitet og Professionshøjskolen Metropol.