Evalueringen, der er designet som en målopfyldelsesvurdering med fokus på, om uddannelsen lever op til formålet, peger på, at deltagerne har fået et betydeligt udbytte af uddannelsen både i forhold til deres forventninger og i forhold til, hvilket niveau deres viden og kompetencer var på, inden de begyndte på uddannelsen.
Deltagerne oplever, at de har fået en grundlæggende viden om det psykiske arbejdsmiljø og konkrete metoder og redskaber til arbejdet. Samtidig har fået øget deres bevidsthed om vigtigheden af det psykiske arbejdsmiljø og i den forbindelse fået kompetencer til både at forebygge og håndtere udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø.
”Jeg havde måske ikke tænkt, at jeg ville få så mange værktøjer med hjem. På den måde har det levet op til, og udover, hvad jeg havde forventet. Jeg vidste godt, at der var noget, vi skulle hjem og lave og tilbage igen, men jeg tror, at det, som jeg er meget positiv over, er, at det er håndgribelige ting. Altså det er til at gå til” udtaler deltager.
Nogle deltagere har også fået indsigt i deres egen lederrolles betydning for kulturen i organisationen samt opnået viden om, hvordan samarbejde kan fremme et bæredygtigt psykisk arbejdsmiljø.
Uddannelsens opbygning og rammer er velfungerende
EVA’s evaluering viser også, at deltagerne generelt vurderer uddannelsens opbygning og rammer positivt. De mener at uddannelsen er godt planlagt og gennemtænkt, og at der er et godt samspil mellem moduler, netværksmøder og arbejdet med udviklingsplaner.
Modulerne opleves som indholdsmæssigt meget kompakte og nogle deltagere ville foretrække længere tid mellem modulerne og netværksmøderne, så de bedre kan koble læring og praksis ved at anvende det lærte i praksis.