I et nyt projekt, der er støttet med 9,1 mio. kr. af A.P. Møller Fondens Folkeskoledonation, skal EVA i tæt samarbejde med professionshøjskoler og Guldborgsund, Holbæk og Svendborg Kommuner styrke den praksisfaglige dansk- og matematikundervisning i udskolingen. Et projekt, som dansk- og matematiklærere fra hele landet vil kunne drage nytte af.
Sammen med dansk- og matematiklærere fra 23 skoler og med eksperter i didaktik og undervisning fra både praksis og fra professionshøjskoler vil EVA udvikle undervisningen sammen med lærere i de tre kommuner, så den bliver mere praksisfaglig.
”Som samfund taler vi meget om, at skolen skal byde på en mere praktisk og varieret undervisning, som motiverer eleverne, ikke mindst i udskolingen, hvor prøverne og det meget boglige nemt kan komme til at fylde meget. Dette projekt vil give redskaber til, hvordan man kan gøre den helt almindelige undervisning i dansk og matematik i udskolingen mere praktisk og konkret,” siger Lise Tingleff Nielsen, der er chef for EVA’s grundskoleområde.
Munder ud i vidensbaserede undervisningsforløb
Projektet kommer til at løbe over de næste fire år, og det indebærer flere trin.
Først skal der uddannes omkring 60 særlige ambassadører blandt dansk- og matematiklærere i Holbæk, Guldborgssund og Svendborg Kommuner.
Ambassadørerne vil sammen med undervisere fra professionshøjskoler stå i spidsen for at udvikle undervisningsmaterialer til dansk og matematik i udskolingen, som andre lærere fra kommunerne efterfølgende vil blive undervist i og derefter trykteste i praksis.
Alle erfaringerne vil munde ud i konkrete, vidensbaserede undervisningsforløb og inspirationsmaterialer, som vil kunne anvendes af alle dansk- og matematiklærere landet over.
”Det er vores ambition, at undervisningsforløbene bliver meget anvendelige i praksis og vil nå ud til mange udskolingselever i form af mere praktisk og motiverende undervisning,” siger Lise Tingleff Nielsen.
EVA samler løbende op på erfaringerne fra de tre kommuner og står i spidsen for at udforme det undervisnings- og inspirationsmateriale om praksislæring, som kommunerne og andre siden kan tage i brug. Materialet forventes at være klart i 2026.