Indlægget blev bragt i Skolemonitor d. 17. marts 2025
Af Tanja Pedersen Holt, konsulent, EVA
Der er stort fokus på praktisk og virkelighedsnær undervisning i skolen – et fokus, der er blevet mere aktuelt med kvalitetsprogrammet for folkeskolen, det igangværende arbejde med Fagfornyelsen og den nye praktisk orienterede ungdomsuddannelse, epx.
Det er positivt, at vi diskuterer, hvordan undervisningen kan blive mere praktisk og virkelighedsnær.
For vi ved fra EVA’s praksisfaglighedskortlægning, at undervisningen – særligt i udskolingen – er præget af stillesiddende aktiviteter.
Det til trods for at undervisning med praktiske elementer har stort potentiale.
En undervisning, der er mere praktisk, kan blandt andet give eleverne en dybere forståelse af det faglige indhold, motivere dem og bidrage til at flere er med i klassens fællesskab.
Men samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at praktisk og virkelighedsnær undervisning ikke er en mirakelkur, hverken hvad angår elevernes læring eller opgaven med at få alle med.
Det praktiske skal være en del af det faglige
Hvis eleverne skal have et fagligt udbytte af praktisk og virkelighedsnær undervisning, kræver det, at den praktiske opgaveløsning integreres i det faglige fokus med et klart fagligt formål.
Nogle lærere fortæller, at det kan være svært at balancere, hvor meget de mere klassiske faglige aktiviteter og de praktiske elementer skal fylde i undervisningen. For eksempel kan det faglige indhold risikere at ryge i baggrunden til fordel for de praktiske elementer.
En anden risiko er, at koblingen mellem det faglige og det praktiske ikke er tydelig for eleverne.
Nogle gange fordi de praktiske aktiviteter bliver et add-on eller et oplevet frirum, som ikke bidrager til elevernes faglige udvikling. Andre gange fordi de praktiske opgaver kan løses, uden at eleverne skal bringe deres faglige viden i spil.
Hvis intentionen om en mere praktisk og virkelighedsnær undervisning skal lykkes, er det derfor vigtigt at være undersøgende og udviklende på, hvordan den praktiske opgaveløsning bliver en konkret del af arbejdet med det faglige stof.
Hvordan profiterer forskellige elever af undervisningen?
En af ambitionerne med praktisk og virkelighedsnær undervisning er, at den kan give deltagelsesmuligheder for flere elever, og måske særligt for elever, der er udfordrede på det faglige.
Og vi hører da også om elever, der trækker sig fra aktiv deltagelse, når matematiktimen starter, men som deltager aktivt i omregninger af mål og vægt, når opgaven handler om at bage kage til hele skolen.
Men selvom praktiske opgaver kan få flere elever til at deltage, fortæller lærerne stadig om elever, som mister fokus på det faglige indhold, og som kræver særlig støtte eller opgaver på et andet niveau i de praktiske, såvel som i de faglige aktiviteter.
Vi skal derfor være opmærksomme på, om eleverne med de svageste faglige forudsætninger både er med, når de praktiske opgaver skal løses, og når de faglige refleksioner skal gøres.
Ligesom der fortsat er behov for mere viden om, hvordan forskellige elevgrupper profiterer forskelligt af undervisning med praktiske elementer.
Fasthold fokus på praktisk og virkelighedsnær undervisning
Der er udbredt enighed om, at det praktiske skal fylde mere på skolerne.
Sammen gør vi os i øjeblikket – rundt omkring i klasseværelser, i faglige samtaler på skoler og uddannelser samt i de politiske drøftelser – vigtige erfaringer med og overvejelser om, hvordan det gøres klogt. I folkeskolen, på FGU, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.
I det videre arbejde er det vigtigt, at vi fortsat er optagede af, hvad der skal til, for at praktisk og virkelighedsnær undervisning er god undervisning med et tydeligt fagligt formål og et stærkt blik for elevernes forskellige behov.
For praktisk undervisning er ikke en garanti for god undervisning. Den skal udvikles og vedligeholdes i hverdagen.