I Skovshoved Vuggestue oplever leder Lene Lyng Guhle en gelinde genåbning med god forståelse fra forældrene. Men der er brug for at tage ekstra hånd om personalet og at justere legegrupperne i forhold til, hvem børnene gerne selv vil lege med.
Før vi åbnede var der mange frustrationer over, hvordan vi skulle forholde os til retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen. Vi kunne jo ikke åbne op, som vi plejede, for alle. Og det ville mange forældre måske tro.
For at kunne åbne forsvarligt skærpede vi vores åbningstid, så vi kun tilbyder pasning mellem kl. 8 og 15. Fordi det skal være den samme voksne, der er sammen med det samme barn.
Fredag inden genåbningen skrev vi ud til forældrene og fik hurtigt tilkendegivelser tilbage fra dem. Det viste sig, at vi kun havde en fjerdedel børn i forhold til, hvad vi plejer at have, så det gav os gode muligheder for at planlægge åbningen.
Dagen før åbningen var vi alle sammen på arbejde. Vi fik udendørshåndvaske stillet op og fjernede al indendørslegetøj, der ikke kunne vaskes.
Jeg har været i dialog med personalet under hele forløbet. Nogle er utrygge ved at komme tilbage. De har fået andre opgaver og er blevet fritaget for at være sammen med børnene. Så halvdelen af os er sammen med børnene, og halvdelen arbejder med det praktiske omkring organisering af børn og personale, fx at skabe legemiljøer på legepladsen og vaske legetøj.
Vi er faktisk positivt overraskede over børnenes reaktion på at komme tilbage. Det var ikke svære afleveringer, og der var stor gensynsglæde. Alle afleveringer foregik på legepladsen, og forældrene havde fået forskellige tidspunkter at komme på, så børnene blev afleveret forskudt med et kvarter imellem. På den måde var der en voksen til at tage imod hvert barn.
Men vi måtte justere børnenes legegrupper. Vi havde delt børnene op på en bestemt måde, men den kunne vi ikke holde helt fast i, da de kom. Nogle af dem søgte nogle andre, som de var blevet venner med. Og så måtte vi justere ind for at følge børnenes spor.
Vores vigtigste fokus har været at tilgodese børnene. Det har fyldt en del, om vi måtte give knus og trøste. Og det må vi heldigvis godt. Fordi vi ikke har haft så mange børn, har vi kunnet være sammen med dem i mindre fællesskaber, hvor de bare har været to eller tre. Og så har vi arbejdet med legemiljøer, så de kan opleve kvalitet og få stimuleret deres nysgerrighed.
Noget af vores pædagogiske arbejde er på standby. Fx når det gælder selvhjulpenhed, når vi spiser. Det hele skal jo portionsanrettes. Men vi arbejder stadig med selvhjulpenhed i sandkassen. Og børnene tager også stadig selv tøjet af og på, når de skal sove. Men at tage mad eller tørre borde af, det kan de ikke.
Vi er heldige, fordi vi har alle medarbejdere på arbejde. Vi har heller ikke oplevet forældre, der er mødt op uden aftale, eller at vi måtte afvise nogen. Det ved jeg, at andre har været nødt til. Og så har vi her de første dage været så få børn, så vi har haft hænder nok. Det kan være, at det ser anderledes ud i de kommende uger. Her er det ikke sikkert, at vi kan honorere alle forældres forventninger. Hvis mange flere har behov for pasning de kommende uger, kan det være, at vi fx kun kan tilbyde pasning hver anden dag.
Den største positive overraskelse var at se børnenes glæde ved at komme tilbage og lege. Og at opleve forvaltningens opbakning. De har givet os mandat til at klippe i åbningstiden og været i dialog med os hver dag. Det har betydet, at vi ikke følte os alene, og at vi skulle opfinde det hele selv. Vi har også fået tilbud om ekstra hjælp til det praktiske. Denne uge har været gelinde for os.
Jeg tror, at vi vil holde fast i hygiejnen, når vi vender tilbage til en normal hverdag. Her er det ikke alle, der husker at vaske hænder, når de kommer. Men det kommer til at sidde fast. Det kan også være, at forældre bliver lidt bedre til at hente deres børn på de aftalte tidspunkter. De skriver jo normalt, hvornår de henter. Men de overholder det ikke helt. Det er de nødt til i denne periode.
Lene Guhle er leder af Skovshoved Vuggestue i Gentofte Kommune