Siden august 2022 har dagtilbudsleder Susanne Kondrup, børnehuset Galaxen i Herning, haft månedlige såkaldte samarbejdsmøder i kalenderen. Samarbejdsmøderne tæller ud over Susanne Kondrup selv eller en pædagogisk leder, en stuepædagog, institutionens AKT-pædagog, en PPR-psykolog, en sundhedsplejerske, en pædagogisk vejleder og evt. andre støttepersoner, plus forældrene til et konkret barn. Møderne er en del af kommunens nye model for tværprofessionelt samarbejde, der blandt andet har til formål at øge fokus på trivsel i børnefællesskabet og på det praksisnære pædagogiske arbejde i børnenes læringsmiljø.
Fast mødestruktur opbygger tillid
Samarbejdsformen med den faste mødestruktur er stadig ny for Susanne Kondrup og hendes personale, men hun vurderer, at den kan komme til at fungere godt, fordi man møder de samme fagpersoner hver gang og lærer hinanden at kende på tværs. Det skaber en tryghed, som giver plads til at lytte til hinanden og blive klogere undervejs.
”Man opbygger tryghed ved at have de samme samarbejdsrelationer i en lang periode. Trygheden gør, at man tør at blotte sig selv ved at sige, at noget er svært, og også at man tør at stå fast på sin faglighed. Vi er i øvefasen med relationerne. Men jeg oplever, at der er stor tillid i arbejdet, og vi kan give hinanden konstruktiv kritik og følge op på, hvad der fungerer, og hvad der kan blive bedre næste gang,” siger Susanne Kondrup.
Forældrene inddrages fra start
Samarbejdsmøderne suppleres af jævnlige koordinationsmøder, som afholdes uden forældre, og hvor fokus først og fremmest er på trivselsfremmende tiltag i børnegrupperne samt status og justering af formen på det tværprofessionelle samarbejde. Dertil kommer netværksmøder, hvor man håndterer større bekymringer. Deltagerne her er ud over dagtilbudsledelse og forældre også en socialrådgiver samt evt. relevante ressourcepersoner som fx PPR eller pædagogisk vejleder. Det kræver lidt kalendergymnastik, når alle møder skal lægges fast, erkender Susanne Kondrup. Til gengæld betyder den nye samarbejdsmodel, at der ikke er ventetid på at komme i kontakt med PPR-psykologer og andre støttefunktioner. Den betyder også, at forældrene bliver inddraget med det samme, når der opstår bekymring for et barn. Og det er en særskilt pointe, fortæller Mette Wemmelund, leder af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR):
”Vi tager forældrenes perspektiver lige så alvorligt som dagtilbuddets eller PPR’s, hvilket giver os en bredere forståelse af problemstillingen fra start. Det kan godt være, at et barn skal testes, men vi holder fast i også at fokusere på barnets pædagogiske læringsmiljø i hverdagen. Vi får flere blikke på, hvordan vi kan hjælpe, og vi får begge barnets arenaer med fra start – hjemmet og dagtilbuddet,” siger Mette Wemmelund.