7 ud af 10 førsteårsstuderende på de danske universiteter er optimistiske, stolte og glade i relation til deres studie, men 29 procent er i risiko for mistrivsel, for 10 procent er risikoen stor og 15 pct. føler sig ensomme.
Det viser den nye rapport ”Kortlægning af trivsel på universiteterne”, som EVA har lavet for DJØF.
I undersøgelsen anvendes forskellige validerede mål, herunder trivselsskalaen WHO-5, hvor den studerende blandt andet svarer på, om man er glad og i godt humør, føler sig aktiv og energisk og har en dagligdag fyldt med ting, der interesserer en.
”Det er positivt, at de fleste førsteårsstuderende forbinder det at studere med positive følelser, men det er også vigtigt, at universiteterne er opmærksomme på, hvordan de kan rumme og støtte den tredjedel af studerende, som er i risiko for mistrivsel, og især de 10 procent, der er i stor risiko og de 11 procent som i høj grad oplever at have negative følelser relateret til at studere. Vi ved, at de også er i højere risiko for at falde fra” siger Andreas Pihl Kjærsgård, seniorkonsulent i EVA og projektleder på undersøgelsen.
Stadig mange stressede studerende
I undersøgelsen kortlægges også de studerendes følelse af stress og ensomhed. Samtidig måles de studerendes positive eller negative studierettede følelser ved at undersøge deres enighed i udsagn som ”Det gør mig ofte frustreret at sidde og studere” og ”Jeg bliver ofte anspændt og nervøs, når jeg sidder og studerer”.