Artikel

Nyt katalog deler gode eksempler på FGU-skolers arbejde med at styrke didaktikken

24-01-2023
Artikel Ungdomsuddannelse

Et nyt EVA-katalog giver indblik i, hvordan FGU-skoler arbejder med de 15 didaktiske principper for FGU. Kataloget kan give inspiration til, hvordan man selv kan styrke didaktikken på sin egen institution eller skole.

45.000 unge mellem 16 og 24 står uden job og uddannelse, og for mange af dem kan FGU være et godt tilbud til at komme videre.

Men som en rapport fra EVA i 2022 viste, har eleverne på FGU så forskelligartede behov og forudsætninger, at mange FGU-lærere oplever, at de har svært ved at rumme eleverne og give en god undervisning under de nuværende forhold. Læs også ”Hver tredje FGU-lærer: FGU har svært ved at rumme alle elever”.

15 didaktiske principper

I et nyt katalog har EVA nu indsamlet viden og eksempler fra en række FGU-skoler omkring deres arbejde med de 15 didaktiske principper, der ifølge FGU-loven skal kendetegne undervisningen. De 15 principper er til for at sikre, at eleverne møder et læringsmiljø, der på bedste vis understøtter deres faglige, personlige og sociale udvikling.

Viser dilemmaer og løsninger

I kataloget sætter EVA fokus på de udfordringer, dilemmaer og løsninger, man kan møde som skole, når man arbejder med de didaktiske principper for FGU. Kataloget kaster lys over, hvor forskelligt man kan gribe arbejdet med principperne an som institution og skole, og giver meget konkrete beskrivelser af erfaringerne fra forskellige skoler.

Du kan læse om de følgende temaer:

  1. Inkluderende læringsmiljø
  2. Læring i praksis
  3. Struktur og progression.
  4. I kataloget præsenteres der desuden syv ledelsesgreb til, hvordan man som leder kan styrke arbejdet med didaktikken på sin skole med afsæt i konkrete erfaringer fra andre FGU-skoler. 

Til ledere, pædagogiske udvalg, lærere og vejledere

Kataloget er skrevet til dig, der er leder på FGU eller måske medlem af et pædagogisk udvalg, der er med til at udvikle det pædagogisk-didaktiske arbejde på FGU-skolerne. FGU-lærere og -vejledere vil også kunne læse med og finde inspiration.

EVA’s katalog er ingen facitliste, men byder på en lang række virkelige eksempler og gode pointer fra andre praktikere, som har deres hverdag på FGU.

Relateret indhold

Kristian Quistgaard Steensen
Seniorkonsulent
Ungdomsuddannelse

Læs materialet bag artiklen