En ny Forberedende Grunduddannelse (FGU) skal nu indføres for at ruste flere unge uden uddannelse eller job til at komme godt videre efter grundskolen.
FGU'en kommer til at vare op til to år og skal gøre de unge under 25 klar til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller få et varigt fodfæste på arbejdsmarkedet. FGU skal erstatte en stor del af de nuværende såkaldte forberedende uddannelsestilbud.
EVA står bag en række af undersøgelser af, hvordan unge oplever det at gå i forberedende tilbud. Undersøgelserne har spillet ind i forberedelserne til reformen af det forberedende område.
På baggrund af undersøgelserne kan vi pege på fem elementer, det er vigtigt at bygge videre på, hvis vi gerne vil blive bedre til at sende de unge videre i uddannelse og job. De fem elementer er meningsfulde for alle unge, også selvom gruppen af unge uden ungdomsuddannelse er meget sammensat af unge med forskellige behov.
1. Afgørende for unge at få en samlet uddannelsesplan
EVA går i sine undersøgelser helt tæt på de unge, som står på kanten af uddannelsessystemet.
De unge fortæller, at de mangler en mening med og sammenhæng mellem de mange forskellige forløb, mange af dem har været i efter grundskolen, og det kunne være en stor hjælp for dem at få lagt en sammenhængende uddannelsesplan, som løbende kan justeres, og som kan hjælpe dem med at reflektere over, hvad de lærer i de forberedende tilbud.
”Nogle unge forlader grundskolen uden en konkret plan for uddannelse eller job, måske med urealistiske mål eller med mål, som omverdenen har påduttet dem. For dem kan det være en enorm støtte og meget mere motiverende at få hjælp til at lægge en uddannelsesplan, der løbende bliver justeret, så den følger deres udvikling,” siger chefkonsulent Pernille Hjermov, der er en af konsulenterne bag EVA’s undersøgelser.
Mange af de mere sårbare unge har også brug for at blive fulgt tæt i overgangene – fx at en velkendt person er med de første dage på et nyt tilbud for at hjælpe dem til rette, eller at den unge får hjælp til at bygge bro til det næste trin, ungdomsuddannelsen, fx ved brobygningsforløb.