Fra skoleåret 2027/2028 bliver teknologiforståelse en del af skoleskemaet, og alle elever skal fremover undervises i at forholde sig kritisk og konstruktivt til teknologi. Teknologiforståelse bliver integreret i eksisterende fag på udvalgte klassetrin og kan udbydes som et nyt toårigt valgfag i udskolingen.
I en ny evaluering har EVA undersøgt virkningen af den fireårige indsats Teknologiforståelse gennem design og fabrikation, som er gennemført af Vejle, Kolding, Middelfart og Silkeborg kommuner og støttet af A. P. Møller Fonden. Formålet med evalueringen er at give indblik i, hvorvidt og hvordan indsatsen har skabt kompetenceudvikling blandt ledere og pædagogisk personale på skolerne, og hvad skolerne fremadrettet kan være opmærksomme på i arbejdet med at styrke teknologiforståelsen.
Kan få flere elever på banen og vække interesse for området
Indsatsen Teknologiforståelse gennem design og fabrikation havde til formål, at give eleverne viden om og erfaringer med designprocesser, digitale teknologier og digital myndiggørelse. Men lærere og elever i indsatsen fortæller også om en række andre positive oplevelser i forbindelse med undervisningen i teknologiforståelse.
EVA’s evaluering peger blandt andet på, at eleverne er engagerede i at arbejde med nye teknologier, og at faget samtidig kan styrke elevdeltagelsen i undervisningen, da der ofte er en mere åben og eksperimenterende tilgang, hvor flere elever kan komme på banen og selv forme deres produkt. Samtidig er teknologiforståelse et godt afsæt til at fremme elevsamarbejdet. Evalueringen peger desuden på, at teknologiforståelse kan være med til at vække en interesse for området hos elever, der normalt ikke synes, at teknologier er spændende.
6 opmærksomhedspunkter til skoleledere
Med afsæt i evalueringen peger EVA på en række opmærksomhedspunkter, som skoleledere med fordel kan have fokus på i arbejdet med at udbrede teknologiforståelse blandt lærere, pædagoger og elever. Det handler bl.a. om: