Artikel

3. tema - Mad og måltider

10-02-2021
Artikel Dagtilbud for børn

Mad og måltider er en vigtig del af livet og det tredje tema i podcastserien BØRNEHØJDE. Her fortæller forskere og pædagogisk personale om smagens betydning for børns udvikling, om forældreinddragelse, og hvordan man kan give plads til både legesyge Pippi og opdragende Emma Gad i sin mad- og måltidspædagogik.

Med podcastserien BØRNEHØJDE kan du lytte dig til, hvordan den styrkede pædagogiske læreplan og det fælles pædagogiske grundlag omsættes i hverdagen. Vi spørger forskere, pædagogisk personale og børnene selv og stiller skarpt på potentialer og pædagogiske dilemmaer.

Podcastserien er produceret til pædagogiske ledere og personale. Du kan lytte til den selv, eller tage den op til et personale- eller teammøde, hvor I diskuterer og arbejder med jeres pædagogiske praksis. Her kan I også bruge det tilhørende dialogkort.

Hvert podcasttema består af tre afsnit. Du finder seriens 3. afsnit her på siden. Vært er journalist og kommunikationsrådgiver Trine Beckett.

Lyt her eller i en podcast app

Du kan lytte til podcast-serien her på siden ved at trykke på lydikonerne på billederne herunder. Hvis du vil lytte i en podcast app på din telefon, kan du finde podcasten her:

Hvis du bruger en anden podcast app, kan du finde podcasten ved at søge efter "Børnehøjde".

3. tema i podcastserien Børnehøjde: Mad og måltider

Afsnit 3.1.: Måltidet og normer

Som pædagogisk personale er I sociale og kulturelle rollemodeller for børnene under måltidet. Og derfor er det vigtigt med en fælles måltidspædagogik, der giver plads til forskellige måder at være barn på. Og til både Emma Gad og Pippi. Hvad det kræver, har vi talt med forsker Stine Rosenlund om i dette afsnit af BØRNEHØJDE. Ligesom vi har besøgt Børnehuset Lupinmarken i Viborg og hørt om, hvordan de dagligt overvejer balancen mellem dannelse og bespisning i deres måltider.

Medvirkende

  • Stine Rosenlund, forsker ved Roskilde Universitet
  • Leder, personale og børn fra Lupinmarken i Viborg

 

Vært

  • Trine Beckett, journalist og kommunikationsrådgiver

Afsnit 3.2.: Måltidet og smag

Det pædagogiske arbejde med smag er afgørende for barnets socialisering, læring og dannelse. Det fortæller professor Karen Wistoft, der også fortæller om, hvordan man kan arbejde både fysiologisk, socialt og psykologisk med smag i dette afsnit af BØRNEHØJDE. Her taler vi også med Børnehuset Elverhøj om, hvordan de arbejder sammen med de madprofessionelle i køkkenet om, at spisesituationen er præget af både tryghed og tillid og udforskning.

Medvirkende

  • Karen Wistoft, professor på Aarhus Universitet
  • Leder, personale og børn fra Børnehuset Elverhøj i Ishøj

Vært

  • Trine Beckett, journalist og kommunikationsrådgiver

Afsnit 3.3.: Måltidet og forældre

Det giver børnene selvværd, når deres forældre bliver inddraget i deres måltider i dagtilbuddet. Det fortæller forsker Ellen Ravn Habekost i dette afsnit af BØRNEHØJDE. Og Børnehaven 1000fryd fortæller om, hvordan de har grebet opgaven an.

Medvirkende

  • Ellen Ravn Habekost, lektor ved lærer- og pædagoguddannelsen UCL
  • Leder, personale og børn fra Børnehaven 1000fryd i Ringe

Vært

  • Trine Beckett, journalist og kommunikationsrådgiver